Taatelinen mansikkapiiras

Taas mennään lisäämättömän sokerin viitoittamalla tiellä! Nyt otetaan käyttöön makeanhimoisten salainen ase; tumma kaakaojauhe (ja sellainen tuote, jossa ei todellakaan ole muuta kuin kaakaota). Tästä syntyi taatelinen mansikkapiiras, jossa makeus tulee tuoreista taateleista, täytteenä raikasta rahkaa mansikoiden kera.

Alempana erään sattumuksen aikaansaama extraresepti; gluteeniton ja kananmunaton marjapiiras ilman lisättyä sokeria. Maistuu myös sokeriaddikteille! Testikriitikot eivät edes huomanneet että jotain puuttui. Suosittelen!

Pohja;
n. 100 g tuoreita taateleita
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1-2 rkl kylmää vettä

Täyte;
1 prk (2 dl) kermarahkaa
2 kananmunaa
1 vaniljatangon siemenet TAI 0,5 tl vaniljajauhetta
n. 0,5 l mansikoita (pakaste)
1 rkl perunajauhoja

Poista taateleista kivet. Surauta taatelit esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe, suola ja leivinjauhe. Lisää taatelimassa, sekoita haarukalla jauhojen joukkoon. Nypi voi huolellisesti jauho-taateli -seokseen. Lisää kylmää vettä tarvittava määrä, kunnes taikinasta muodostuu helposti käsiteltävää. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Valmista täyte. Vatkaa kananmunien rakenne rikki, lisää kermarahka ja vanilja (siemenet tai jauhe), ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Sekoita perunajauho ja mansikat erillisessä kulhossa. Huom! Jos tuntuu, ettei mansikoiden ja taateleiden makeus riitä, lisää vaikka hunajaa.

Levitä perunajauhotetut mansikat pohjan päälle. Kaada täyte tasaisesti mansikoiden päälle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Valmista taatelinen mansikkarahkapiiras mielellään jo edellisenä päivänä, niin maut ehtivät tasaantua.

taatelinen mansikkarahkapiiras
Jep – multipaskasin muuta, joten poltin piirakan reunat. Tuli se silti syötyä, kun leikkasi palaneet osat pois.

Innostusta oli ilmassa tämänkin piiraan leivonnassa. Tai oheistoiminnoissa. Joten testikappale pääsi tummumaan hieman liikaa… Siksipä veivasin samointein uuden version, mutta tällä kertaa gluteenittomana ja kananmunattomana. Uusi, kärventymätön versio (resepti alla) maistuikin jo paljon paremmalle. Vilkaisehan vielä blogista, mikä muu se tässä taannoin innosteli elämää!

Gluteeniton, kananmunaton marjapiiras ilman lisättyä sokeria

Gluteeniton, kananmunaton, sokeriton marjapiiras
Tässä versiossa oli paistoaste ja maku kohdillaan.

Pohja;
100 g tuoreita taateleita
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl sokeroimatonta, tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g voita

Päälle;
n. 1 l marjoja (esim. pakastemansikoita ja -vadelmia)
2 rkl perunajauhoja
1/2 tl vaniljajauhetta

Poista taateleista kivet. Surauta taatelit vaikkapa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe, suola ja leivinjauhe. Lisää taatelimassa, sekoita haarukalla jauhojen joukkoon. Nypi voi huolellisesti jauho-taateli -seokseen. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Taikina saa olla melko pehmeää.

Yhdistä vaniljajauhe perunajauhoihin, ja sekoita huolellisesti marjojen joukkoon. Levitä marjat tasaisesti pohjan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Huom! Maku vain paranee jääkaapissa; kolmantena päivänä piirakka oli kuin brownieta marjojen kera. Haasteena säilyvyyden kanssa on se, että piirakka tekee kauppansa erittäin nopeasti…