Taimenpiirakka rukiisella rahkavoitakinakuorella

Pimenevien syysiltojen ja -juhlien herkku, taimenpiirakka, leivottiin rukiiseen rahkavoitakinakuoreen. Taimenpiirakka on valmistettu 100% kotimaisista raaka-aineista, sillä tämäntyyppisissä piirakoissa yleensä käytetty riisi on korvattu kotimaisesta kaurasta valmistetulla lisäkkeellä. (Tai no, pippuria ei kasva Suomessa, joten ne ovat ulkomailta tuotua.) Tämä reseptin alkuperä on venäläisessä lohipiirakassa, eli kulibjakassa, joka pienillä muutoksilla on saanut kotimaisemman olemuksensa.

Ymmärrettävästi kaikkialta ei ole mahdollista saada käsiinsä vapaana kasvanutta, juuri pyydettyä taimenta. Voit korvata sen muulla kalalajilla, mitä nyt sattuu paikalliselta kalastajalta tai kalatiskistä löytymään.

Ruis-rahkavoitaikina;
200 g huoneenlämpöistä voita
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl hienoa täysjyväruisjauhoa
1 dl grahamvehnäjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Täyte;
n. 300 g nahatonta taimenta
2 dl Willja ruokakauraa
6 dl vettä
3/4 tl suolaa
3 kananmunaa
kourallinen tuoretta tilliä
valkopippuria
mustapippuria
suolaa

Lisäksi;
kananmunaa piirakan voiteluun

Valmista ensin ruis-rahkavoitaikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää huoneenlämpöinen voi, sekoita huolellisesti. Lisää maitorahka ja sekoita taikinaksi. Älä vaivaa. Taputtele taikina suorakaiteen muotoon kelmun sisään, ja anna taikinan levätä vähintään pari tuntia jääkaapissa. Voit valmistaa taikinan jo edellisenäkin päivänä.

Valmista seuraavaksi ruokakaura; mittaa kattilaan 2 dl ruokakauraa, 6 dl vettä, 3/4 tl suolaa. Kuumenna kiehuvaksi, ja anna kiehua hiljalleen ilman kantta n. 8 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä, valuta siivilässä vesi pois huolellisesti.

Valmistele sitten muut täytteeseen tulevat ainekset. Fileeraa taimen ohuiksi viipaleiksi. Keitä kananmunat koviksi (noin 10 minuuttia). Jäähdytä munat kylmässä vedessä. Kuori ja leikkaa keitetyt kananmunat viipaleiksi. Hienonna tilli.

Kaulitse ruis-rahkavoitaikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä noin leivinpaperin kokoiseksi, tasaiseksi levyksi. jos tarpeen, käytä kaulitsemisessa apuna jauhoja. (Taikinalevyn tulee pysyä irti leivinpaperista, jotta puolet siitä pystyy kääntämään kanneksi piirakalle.) Siirrä taikina leivinpapereineen uunipannun päälle.

Levitä puolikkaan pohjan päälle ruokakaura, jätä reunoihin parisen senttiä tyhjää. Asettele taimenviipaleet tasaisesti ruokakauran päälle. Ripottele ruolaa, valkopippuria ja tilliä taimenen päälle. Laita sitten kananmunaviipaleet. Ripauta vielä hieman suolaa ja mustapippuria mausteeksi päälle.

taimenpiirakka vielä vaiheessa
Tältäpä taimenpiirakka näyttää, kun täytteet ovat levitetty. Kansi taitetaan vielä päälle ja sitten uuniin…

Vielä viimeiset toimenpiteet, ja taimenpiirakka on valmis uuniin

Käännä taikinan tyhjä puoli täytteen päälle kanneksi. Nipistele reunat tiiviisti yhteen, taita ylöspäin. Viillä terävällä veitsellä piirakan pintaan muutama reikä. Halutessasi voit kehitellä vaikka jonkin poikkitaiteellisen luomuksen, tai sitten vaan tökkiä reiät haarukallakin. Voitele piirakka huolellisesti kananmunalla.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Valmis piirakka on saanut kauttaaltaan kauniin ruskean värin. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Taimenpiirakka maistuu oikein hyvältä myös kylmänä.

taimenpiirakka pala
… ja tältäpä se näyttää lautasella! Ihanan täyttävää ja taatusti lämmittävää, nam. Tuohon voisi kaavailla kaveriksi lasillisen hyvää valkkaria, niin täydellistä.

Taimenpiirakan alkuperäisen reseptiikan lähtömaa voi herättää monenlaisia tunteita. Yksi tunteista voi olla häpeä. Mitäs muuta meillä hävetään? Vilkaise blogin puolelta.