Tiramisupiirakka

Taannoisen Italian pikapyrähdyksen antia oli muun muassa paras tiramisu, jota olen koskaan syönyt. Tismalleen samanlaiseen suoritukseen on vaikea päästä, mutta olkoon tämä tiramisupiirakka next best thing -versio. Piirakan valmistus sisältää useamman työvaiheen, mutta lopputulos on kaiken vaivannäön arvoista. Lupaan sen!

Taikinapohjana on tumma kaakaopohja, joka sointuu samettisen pehmeän täytteen seuraksi loistavasti. Pinnan kruunaa tumma kaakaojauhehuntu, kuinkas muutenkaan. Piirakan voi huoletta valmistaa pariakin päivää ennen, ja se on jopa suositeltavaa. Näin maut ehtivät mehevöityä entistä syvemmiksi ja suussa sulavaksi yhdistelmiksi. Jos tahtoo oikein hifistellä kulinarismin aallonharjalla, savoiardi-keksit voi leipoa itse. Tai sitten mennä hieman helpomman kautta, ja ostaa kaupasta (kuten itse tein).

Perinteisen piirakkavuoan sijaan kannattaa käyttää leivinpaperilla vuorattua irtopohjavuokaa; lopputuloksesta tulee juhlapöydän herkku, kun sen saa kauniisti esille arvoiselleen tarjoilulautaselle.

Pohja;
125 g voita
3/4 dl tummaa kakaaojauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruokokidesokeria
1-2 rkl vettä

Täyte;
4 kananmunankeltuaista
4 kananmunanvalkuaista
1 dl + 2 rkl tomusokeria
2 prk (yht. 500 g) mascarponea

Lisäksi;
1 dl espressoa tai vahvaa kahvia jäähdytettynä
2-3 rkl Amarettoa
10 kpl savoiardi-keksejä

Pinnalle;
tummaa kaakaojauhetta

Lisäksi;
nokare voita piirakkavuoan voiteluun

Valmista pohjataikina. Sekoita kaakaojauhe, vehnäjauhot ja sokeri kulhossa. Nypi voi joukkoon. Lisää lopuksi ruokalusikallinen tai pari kylmää vettä, jotta taikinasta muodostuu helposti käsiteltävä ja kiinteä. Taputtele taikina pyöreäksi levyksi kelmun sisään, ja laita jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

Voitele piirakkavuoka erittäin huolellisesti. Ota taikina jääkaapista. Kaulitse se piirakkavuokaan sopivaksi levyksi, ja aseta taikina vuokaan. Laita reunoille foliokaulus, jotta piirakka säilyttää muotonsa. Painele pohjaan haarukalla muutama reikä kohoamisen estämiseksi.

tiramisupiirakka pohja ennen paistoa
Foliokaulus kannattaa ehdottomasti laittaa, ettei reunat lässähdä paiston aikana.

Esipaista piirakkapohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Poista foliokaulus, ja jatka paistamista vielä noin 8 minuutin ajan, kunnes pohja on kypsä. Ota uunista ja anna jäähtyä täysin. Kun piirakkapohja on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, laita se vielä hetkeksi jääkaappiin viilentymään.

Pohjan jäähtyessä tiramisupiirakka saa täytteensä valmiiksi

Täytteen valmistus: Vaahdota kananmunanvalkuaiset ja pari ruokalusikallista tomusokeria kovahkoksi vaahdoksi. Vaahdota sitten toisessa kulhossa keltuaiset ja desilitra tomusokeria vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää mascarpone keltuaisvaahtoon ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Lisää sitten joukkoon valkuaisvaahto ilmavasti nostellen, ettei vaahto lässähdä. (Laita täyte kelmulla peitettynä jääkaappiin odottelemaan, ellei pohja ole ehtinyt jäähtyä.)

Sekoita amaretto jäähtyneen espresson tai kahvin joukkoon. Ota jäähtynyt pohja ja täyte esille. Dippaa savoiardi-keksit molemmin puolin amarettokahviin ja lado piirakkapohjan päälle niin, että se peittyy kokonaan. Käytä kostuke kokonaan.

Levitä sitten täyteseos piirakan pinnalle tasaisesti. Hunnuta tiramisupiirakka lopuksi kaakaojauheella. (Voit siivilöidä kaakaojauheen pinnalle juuri ennen tarjoilua, mutta sen voi tehdä aiemminkin. Oikeastaan parempi tehdä jo hyvissä ajoin, niin kaakao muuttuu ihanan tahmeaksi kerrokseksi.) Nauti jälkiruokana tai hyvän kahvin kanssa.

tiramisupiirakka
Oioi. Elämä ei tästä paremmaksi voi muuttua.

Kermaisen herkullisen tiramisupiirakan jälkimainingeissa tuli mietiskeltyä vanhenemista. Lähinnä sitä, miten vanheneminen ihan oikeasti ajoittain vituttaa. Jos aihe kiinnostelee, käy lukaisemassa lisää blogin puolelta.