Tomaatti-mozzarellapiirakka

Jos kaipaat jotain kevyempää syötävää, niin tässäpä resepti siihen tarpeeseen; tomaatti-mozzarellapiirakka! Klassikkomaut – eli makeat pikkutomaatit, mieto mozzarella ja aromaattinen basilika – pääsevät oikeuksiinsa, sillä tämän piirakan täytettä ei kypsennetä. Piirakkapohja valmistuu hetkessä, eikä paistamiseenkaan mene kuin vartti. Täydellinen herkku hellepäiviin, kevyeksi lounaaksi tai muuten vain nautittavaksi!

Taikinaan on lisätty hieman voita tuomaan sidosteisuutta (ensimmäisen pohjaversion tein pelkästään oliviöljyllä, ja kuten arvata saattaa, se meni muruiksi). Mikäli et halua voita käyttää, kokeile kananmunaa sen sijaan. Koska täytettä ei kypsennetä, on tärkeää valita laadukkaita raaka-aineita. Huom! Piirakasta riittää reilut palat noin neljälle henkilölle (monista resepti, jos aikomus on tarjota suurempinälkäiselle joukolle).

Pohja;
2 dl grahamjauhoja
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 tl pizzamaustetta
1 tl savupaprikaa
25 g voita
0,5 dl oliiviöljyä
(1-2 rkl kylmää vettä)

Täyte;
1 pallo mozzarellaa (kokeile bufalaa!)
1 rasia (250 g) kirsikka- tai miniluumutomaatteja
1 valkosipulinkynsi
nippu tuoretta basilikaa
1 rkl oliiviöljyä (extra vergin)
ripaus suolaa (myllystä)
ripaus mustapippurirouhetta
1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa

Lisäksi;
noin 1 rkl oliiviöljyä piirakkavuoan voiteluun
tummaa balsamicokastiketta

Valmista ensin piirakkapohja. Sekoita jauhot ja mausteet. Nypi voi joukkoon, lisää oliiviöljy. Pyöräytä taikinaksi (lisää hieman vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta). Voitele piirakkavuoka (halkaisija max. 24 cm) kauttaaltaan oliiviöljyllä. Painele taikina piirakkavuokaan huolellisesti. Paista piirakkapohjaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea ja kypsä. Anna pohjan jäähtyä täysin.

Täytteen valmistus; huuhtele kirsikkatomaatit (ja paloittele pienemmiksi, jos ovat suurikokoisia). Pilko mozzarella sopiviksi kuutioiksi. Murskaa tai hienonna valkosipulin kynsi. Hienonna basilika. Laita ainekset kulhoon. Lorauta päälle laadukasta oliiviöljyä. Mausta seos ripauksella suolaa ja mustapippuria. Sekoita ainekset hellävaroen mutta huolellisesti.

Tomaatti-mozzarellapiirakka lähestulkoon valmis…

Levitä jäähtyneen piirakkapohjan päälle tuorejuusto. Ripottele täyteaineet tasaisesti piirakan päälle. Kruunaa koko komeus tummalla balsamicokastikkeella. Tarjoile heti.

tomaatti-mozzarellapiirakka
Ai että! Siinä vannoutuneen Italia-fanin helleherkku!

Joskus yksinkertainen on vaan parasta. Kuten tämä tomaatti-mozzarellapiirakka. Tai Suomen kesä. Ja sen mukanaan tuoma valo. Lisää lätinää blogin puolella kyseisestä ilmiöstä, käys vilkaisemassa!