Mitä saadaan, kun yhdistetään Twin Peaksin legendaarinen kirsikkapiirakka ja Mustan metsän piiras? Tumma kirsikkapiiras, tietenkin! Tämän kirsikkapiiraan taikina on maustettu tummalla, sokeroimattomalla kaakaojauheella, ja täytteen kirsikat vaniljajauheella. Herkullinen yhdistelmä on vieläkin herkullisempi, kun piiras tarjoillaan laadukkaan vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.
Kirsikat piiraaseen poimin oman puutarhan puista. Koska oli poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kesä, ei hapokkuutta tarvinnut lisätä. Mikäli käytät makeampia kirsikkalaatuja, lisää täytteeseen hieman sitruunamehua. Näin piiraasta ei tule turhan makea. Tarkkana myös hillosokerin kanssa; makeille kirsikoille riittää vähempikin sokerimäärä, mutta lisää tällöin perunajauhoja, ettei täyte jää liian löysäksi.
Taikina;
1 dl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
4 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl tomusokeria
175 g kylmää voita
1 kananmuna
1-2 rkl kylmää vettä
Täyte;
1 l tuoreita, kivettömiä ja kannattomia kirsikoita
1 dl hillosokeria
1,5 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljajauhetta
Valmista taikina ensin. Sekoita kaikki kuivat ainekset huolellisesti keskenään sekaisin. Paloittele voi, lisää se kuiviin aineksiin ja nypi seos murumaiseksi. Lisää kananmuna ja vesi, sekoita nopeasti taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia.
Lisää perattuihin kirsikoihin (siemenet ja kannat poistettu. Jos käytät ulkomaalaisia kirsikoita, huuhtelu erittäin suositeltavaa) hillosokeri, perunajauhot ja vaniljajauhe. Sekoita hyvin, älä kuitenkaan liiskaa kirsikoita (paitsi jos haluat vähemmän pureksittavaa. Siinä tapauksessa voit paloitella kirsikat ennen muiden täyteaineiden lisäämistä).
Kirsikkapiiras kaulitaan, täytetään ja paistetaan meheväksi
Ota taikinasta 1/3 erilleen koristelua varten. Kaulitse 2/3 taikinasta pohjaksi, ja asettele se voideltuun piirakkavuokaan. Levitä kirsikkatäyte pohjalle. Kaulitse jäljellä oleva taikina, ja leikkaa siitä haluamasi muotoisia koristeita piirakan pinnalle. Voit esimerkiksi leikata taikinapyörällä suikaleita, ja tehdä perinteisen ristikon.
Paista kirsikkapiirasta 180 -asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Huom! Tarkkaile piirakan pintaa, ja mikäli se alkaa tummumaan liikaa, suojaa leivinpaperilla. Anna piirakan jäähtyä kunnolla, jotta täyte pääsee jähmettymään. Tupsauta halutessasi tomusokeria koristeeksi. Tarjoile piiras vaniljalla maustetun kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

Kirsikoiden ystäville erityisen kutkuttava tarjottava, tumma kirsikkapiiras sopii niin jälkkäriksi kuin kahvipöytäänkin. Sopivuudesta puheen ollen; lue blogista mitä tällä kertaa tuli sovitettua!