Vadelma-mascarponepiirakka

Mikäli pidät kermaisen täyteläisestä ja samettisen pehmeästä piirakasta, on vadelma-mascarponepiirakka väistämätön valinta! Tämä herkku vie kielen mennessään, ja viettelee makunystyrät upealla maullaan, jossa yhdistyvät runsas, juustokakkumainen täyte ja pientä kirpsakkuutta tuovat tuoreet vadelmat.

Ja koska vadelma-mascarponepiirakka on luonteeltaan herkullisimmasta päästä (eli katoaa hetkessä), on tämä resepti tehty jo valmiiksi suurempaan kokoluokkaan. Käytä siis halkaisijaltaan 28 cm piirakkavuokaa. Vähempi ei riitä, sillä piirakka vain paranee tekeytyessään, ja on täysin tarjoilukelpoista vielä neljäntenäkin päivänä leivonnasta – jos sitä vain jäisi jäljelle...

Pohja;
150 g voita
1 dl (ruokokide)sokeria
1 kananmuna
3,25 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kuohukermaa

Täyte;
2 kananmunaa
1 prk (250 g) mascarponea
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g tuoreita vadelmia

Lisäksi;
voita ja kookoshiutaleita piirakkavuokaan

Valmistele ensin piirakkavuoka. Voitele vuoka erittäin huolellisesti ja jauhota kookoshiutaleilla. (Voit halutessasi laittaa vuoan jääkaappiin taikinan valmistuksen ajaksi.)

Valmista sitten pohjataikina. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna, vaahdota. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää voi-sokeri-munavaahtoon vuorotellen jauhoja ja kermaa. Sekoita vain sen verran kuin on välttämätöntä. Taikinan kuuluu olla levitettävässä muodossa (ei kaulittava). Levitä taikina huolellisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, voit käyttää apuvälineenä ruokalusikkaa.

Täytettä varten riko munat kulhoon, vatkaa rakenne rikki. Lisää mascarpone, sokeri ja vaniljasokeri, sekoita tasaiseksi. Lisää kuohukerma ja sekoita sen verran, että muodostuu tasainen seos.

Asettele vadelmat piirakkapohjalle. Kaada täyteseos varovasti ja tasaisesti vadelmien päälle. Paista piirakkaa 180-asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Piirakka on valmis, kun se on saanut reunoille kauniin, kullanruskean sävyn ja täyte on enimmäkseen hyytynyt (kypsyminen jatkuu vielä hetken ajan uunista poisoton jälkeen). Anna piirakan jäähtyä täysin. Anna piirakan tekeytyä jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään, mielellään vaikka parikin päivää ennen tarjoilua.

vadelma-mascarponepiirakka
Oi ihanuutta; kermaisen täyteläisyyden kruunaavat vadelmat. Vadelma-mascarponepiirakka on silkkaa autuutta lautasella.

Vadelma-mascarponepiirakka sulattaa monien sydämet. Ehkä myös modernin marttyyrin? Kannattaa ainakin kokeilla, että onnistuuko. Lisää näistä aikamme kärvistelijöistä voit lukaista blogin puolelta.