Vegaaninen hummuspiirakka

Terveellisyys ja energiset elämäntavat toimivat tämän piirakan inspiraationa. Bataatilla mehevöitetty rapea pohja sai päälleen kikherneistä tehdyn maukkaan täytteen, ravitsevia kasviksia sekä rouskuvia siemeniä. Vegaaninen hummuspiirakka sopii monille, ja tuo mukavaa vaihtelua vannoutuneille sekasyöjillekin. Hummus on hyvää sellaisenaankin, alkupalojen kera tai leivänpäällisenä. Ota ihmeessä resepti talteen!

Pohja;
1/2 pieni bataatti (noin 100 g kuorittuna)
1,5 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl seeesaminsiemeniä
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl oliiviöljyä

Hummus;
1 tlk (400/240g) kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
4-6 rkl kikherneiden säilytyslientä (eli aquafabaa)
1/2 sitruunan mehu (noin 4 rkl)
1 rkl oliiviöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl jeeraa (eli juustokuminaa)
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Päälle;
n. 100 g parsakaalia
1/2 sipuli
aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl oliiviöljyä
4 rkl erilaisia siemeniä (esimerkiksi auringonkukan-, kurpitsan- ja seesaminsiemeniä. Myös valmiit siemensekoitukset ovat näppäriä)

Lisäksi loraus oliiviöljyä piirakkavuoan voiteluun

Valmista ensin pohjataikina. Kuori ja kuutioi bataatti, keitä kypsäksi. Anna jäähtyä hetki, muussaa haarukalla tasaiseksi mössöksi. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon, sekoita hyvin sekaisin. Lisää muusattu bataatti kuiviin aineksiin, sekoita. Lisää oliiviöljy, sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun, ja laita jääkaappiin lepäämään.

Valmista seuraavaksi hummus. Ota kikherneiden säilöntäliemi talteen*). Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Laita kulhoon kikherneet, valkosipulinkynnet, 4 rkl säilöntälientä, ruokalusikallinen oliiviöljyä ja kolmisen ruokalusikallista sitruunamehua. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää mausteet sekä tarvittaessa säilöntälientä ja sitruunamehua. Sekoita hyvin. Hummuksen kuuluu olla koostumukseltaan kermaista ja helposti levittyvää, muttei kuitenkaan löysää.

Huuhtele ja paloittele parsakaalin nuput pienemmiksi. Viipaloi sipuli. Kuutioi aurinkokuivattu tomaatti (määrä oman maun mukaan; itse laitoin pari puolikasta).

Hummuspiirakan kokoaminen & paisto

Ota piirakkapohja jääkaapista, painele se öliiviöljyllä voideltuun piirakkavuokaan. Levitä hummus tasaisesti pohjalle. Asettele paloitellut parsakaalit ja sipuliviipaleet, ripottele aurinkokuivatut tomaattikuutiot. Pirskottele parsakaaleille ja sipuleille hieman oliiviöljyä. Sirottele viimeiseksi siemenet piirakan pinnalle.

Vegaaninen hummuspiirakka
Vasta menossa uuniin. Tekisi mieli jo maistaa.

Paista 200°C uunin keskitasossa noin 25 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin. Mikäli parsakaalit alkavat tummua liikaa paiston aikana, peitä piirakka leivinpaperilla. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Vegaaninen hummuspiirakka maistuu hyvälle myös kylmänä sekä seuraavana päivänä (mikäli sitä on ylipäätään jäänyt jäljelle).

Tämä piirakka on selvää Hall of Fame -kamaa; raikas ja ravitseva, täynnä jänniä makuvivahteita. Ja vieläpä terveellinen. Lukaise toki tämänkertaisesta blogikirjoituksesta, millaiset tarkkailutoimenpiteet saivat aikaan alkusysäyksen reseptin kehittämiseen!

*)Ylijääneestä säilöntäliemestä valmistat herkulliset marengit, joten älä heitä sitä pois! Ohjeita löytyy pilvin pimein, itse tein ne näin;
Vatkaa lientä sähkövatkaimella noin viisi minuuttia, kunnes muodostuu kunnon vaahto. Lisää vaahtoon vähitellen liemen verran taloussokeria (eli jos lientä on 1,5 dl, laitetaan sokeriakin 1,5 dl) ja teelusikallinen vaniljasokeria, jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes on muodostunut kiinteä, kova vaahto. Pursota tai levitä marenki kevyesti öljytyn leivinpaperin päälle, paista 80-100 asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia, jonka jälkeen laske uunin lämpötila 50 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin tunti, kunnes marengit ovat kauttaaltaan kuivia.