Vegaaninen piirakka

Tämäkertainen vegaaninen piirakka on kaiken hyvän lisäksi helposti muunettavissa gluteenittomaksi. Niinpä se sopii monille tarjottavaksi. Reseptiikka on maultaan oikein onnistunut, MUTTA pohja on kovin mureneva. Suosittelen siis hölväämään piirakkavuoan reilusti jollakin kasvipohjaisella öljyllä, jotta piirakasta saa leikattua kauniita palasia. Voitelin testipiirakan vuoan Eleplant-kasvimargariinilla, mutta se ei pelastanut piirakkapalasia täysin murustumiselta.

Muuten olin kyllä oikein tyytyväinen Eleplantiin; maku ja koostumus ovat todella lähellä aitoa voita, mutta jälkeenpäin jää kuitenkin kevyt suutuntuma, toisin kuin eläinrasvoja käytellessä. Huom! Gluteeniton tuote se ei kuitenkaan ole, joten vaihda johonkin toiseen kasvirasvavalmisteeseen, mikäli tähtäimessä on gluteeniton piirakka. Esimerkiksi sininen Keiju sopii hyvin tähän tarkoitukseen.

Toinen testailun aihe tässä piirakassa oli kikherne- eli gramjauhot, ja näihin tykästyin myös ikihyviksi. Piirakkapohja sai todella mukavaa lisämakua ja ruokaisuutta. Jatkoon, ehdottomasti. Molemmat tuotteet.

Täytteeseen tulevan ranskankerman korvikkeen valinnassa suosittelen noudattamaan tarkkuutta, mikäli lopputuloksesta on tarkoitus tulla gluteeniton. Kaikki tuotteet kun eivät ole maidottomuudestaan huolimatta gluteenittomia. Yksi gluteeniton vaihtoehto on Valion Oddlygood-sarjan Dream fraiche. Mikäli piirakasta ei ole välttämätöntä saada keliaakikoille soveltuvaa, voit vallan hyvin käyttää vaikka Oatlyn ruokafraichea. Toimii aina.

Pohjataikina;
125 g Eleplant-kasvimargariinia
1,5 dl kikhernejauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 dl maissijauhoja

Täyte;
1 pienehkö kesäkurpita
1 punainen suippopaprika
1 sipuli
1 pkt Härkis texmex -kaurajauhista
1 tl savupaprikajauhetta
ripaus mustapippuria
hyppysellinen chilihiutaleita
n. 2 dl gluteenitonta, maidotonta kasvispohjaista fraichea

Lisäksi
oliiviöljyä (tai muuta ruokaöljyä) piirakkavuoan voiteluun sekä kasvisten kuullottamiseen

Valmista ensin pohjataikina. Anna kasvimargariinin pehmentyä hetki huoneenlämmössä. Sekoita kulhossa jauhot keskenään. Sekoita rasva jauhoihin, ja muotoile taikinaksi (ei tarvitse vaivata). Mikäli taikina tuntuu liian löysältä, lisää hieman jauhoja. Voitele piirakkavuoka huolellisesti ruokaöljyllä. Levitä taikina vuokaan, ja laita jääkaappiin lepäämään hetkeksi.

Pese paprika ja poista siemenet. Pese myös kesäkurpitsa, halkaise se ja poista pehmeä keskusosa. Paloittele kasvikset. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuullota kasviksia oliiviöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä, kunnes niistä on haihtunut enin kosteus. Lisää lämpöä, ja ruskista hetki. Lisää kaurajauhis ja mausteet. Sekoita hyvin. Nosta pannu levyltä, ja anna seoksen jäähtyä hetki. Lisää sitten kasvispohjainen fraiche kasvisseokseen huolellisesti sekoittaen.

Vegaaninen piirakka on miltei valmis paistoon!

Ota piirakkapohja jääkaapista. Levitä täyteseos tasaisesti pohjalle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, 25-30 minuuttia. Valmis piirakka on saanut kauniin kullanruskean sävyn niin reunoille kuin pintaankin. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Vegaaninen piirakka viihtyy hyvin jääkaapissa seuraavaankin päivään, jolloin myös leikkaaminen onnistuu nätimmin.

vegaaninen piirakka
Ei välttämättä mikään kaunein palanen. Silti ah niin hyvää!

Semmoinen vegepiirakka tällä kertaa. Mitäs muuta sitä onkaan tullut hajatelmoitua? Ikäsyrjintään liittyviä asioita. Blogin puolelta löytyy lisätekstiä aiheesta. Vilkaise sieltä.