Ei tarvitse viettää lihatonta lokakuuta tai muitakaan erikoisajankohtia nauttiakseen tästä herkusta! Vegaaninen suolainen piirakka hurmaa maullaan ja taittaa nälän, sillä se sisältää proteiinia seitanin muodossa. Resepti on testattu vannoutuneilla lihansyöjillä, ja syötäväksi havaittu heidänkin keskuudessaan – jopa niin hyväksi todettu, ettei tienneet syövänsä täysin vegaanista piirakkaa.
Jos seitan ei uppoa, kasvisroteiinin voi korvata muulla mieleisellään vegevaihtoehdolla, kuten härkiksellä tai tofulla. Tämä reseptiikka on kuitenkin testattu vain seitanilla, joten muita kasvisprotskuja käyttäessä noudata niiden valmistusohjeita.
Pohja;
2 keitettyä, kuorittua yleisperunaa
1,5 dl grahamjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
150 g kasvirasvamargariinia (esim. sinistä keijua)
Täyte;
1 pieni myskikurpitsa (tai puolikas isommasta)
1 pkt (250 g) sliced seitan kebab (tai muuta vastaavaa) vehnäproteiinivalmistetta
2 rkl sweet chili -kastiketta
1,5 rkl soijakastiketta
hyppysellinen chilihiutaleita
mustapippuria
1/2 pss (á 150 g) vegaanista mozzarella style -raastetta (käytin tätä)
Lisäksi;
kasvirasvamargariinia piirakkavuoan voiteluun
oliiviöljyä paistamiseen
Valmista pohjataikina. Muussaa keitetyt perunat esimerkiksi haarukalla. Mittaa kuivat aineet kulhoon, lisää hienonnetut perunat, sekoita hyvin. Lisää margariini, leivo taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi (taikinan voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä).
Halkaise myskikurpitsa pituussuunnassa puoliksi, poista siemenet. Laita puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle kuoriosa alaspäin. Ripottele pinnalle hieman oliivöljyä. paista puolikkaita 200-asteisessa uunissa, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä (noin puolisen tuntia). Anna jäähtyä. Kaavi kurpitsan sisukset kuoristaan ja soseuta haarukalla.
Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Paista seitansuikaleita melko kuumalla panulla siten, että ne saavat hieman väriä (noin 3 minuuttia). Lisää suikaleisiin sweet chili- ja soijakastike sekä chilihiutaleet. Sekoita huolellisesti, ja anna jäähtyä.
Vegaaninen suolainen piirakka tarvitsee pohjaansa esipaiston
Voitele piirakkavuoka. Taputtele taikina tasaisesti vuokaan. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi kypsentämätöntä riisiä. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia. Poista painona olleet riisit ja leivinpaperi varovasti. Laita pohja takaisin uuniin, paista vielä noin 5 minuuttia, ja ota piirakkapohja pois uunista. Anna jäähtyä pari minuuttia.
Levitä pohjan päälle kurpitsasose, ripottele päälle hieman mustapippuria. Levitä seitansuikaleet tasaisesti kurpitsasoseen päälle. Ripottele vegaaniraaste piirakan pinnalle. Paista piirakkaa uunissa vielä noin 20 minuuttia, kunnes vegaaniraaste on saanut hieman väriä. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vegaaninen suolainen piirakka maistuu seuraavanakin päivänä, mutta kannattaa lämmittää hetki mikrossa. Maut pääsevät paremmin esiin hieman lämpiminä.
Sellaista herkkua siis tällä kertaa. Eli olipa kerran vegepiirakka. Tarinoita voi kertoilla mitä ihmeellisimmistä asioista. Mutta mikä lienee se kaikkein ihmeellisin? Kurkkaapa blogiin, sieltä löytyy eräs hajatelma aiheesta!