Vegegalette

Tämä suolainen vegegalette onnistuu hämäämään sekasyöjätkin; kokeile itse, huomaatko mitään eroa perinteiseen versioon, jossa on käytetty maitotuotteita! Nykyisin on saatavilla esimerkiksi niin hyviä tuorejuuston kaltaisia kasvispohjaisia versioita, joten saa omata melkoisen hyvä makuaistin pystyäkseen erottamaan kumpi on kumpaa.

Paisto-ohjeistuksesta sen verran, että oman vegegaletteni kypsytin sähköä säästääkseni leivinuunissa. Lämpöä siellä oli arviolta noin 200-astetta, ja melko pitkään sai kypsytellä epätasaisen paistolämmön takia. Sähköuunissa paistaen valmistunee nopeammin, mutta paras keino lienee silmämääräinen arviointi, eli kaunis paistoväri. Itse tunnet oman uunisi parhaiten, joten oheinen paistoaika on vain suuntaa-antava.

Pohja;
1,5 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3/4 dl oliiviöljyä
3/4 dl vettä

Päälle;
1 prk (150 g) Oatly kauralevite valkosipuli/yrtit
1 ruukku basilikaa
1 rs (250 g) kirsikka- tai miniluumutomaatteja
n. 3 rkl pieneksi paloiteltua punasipulia
ripaus mustapippurirouhetta
1/2 dl auringonkukansiemeniä

Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat jauhot ja suola keskenään kulhossa. Lisää oliiviöljy, ja sekoita se huolellisesti jauhoseokseen. Lisää vesi, ja vaivaa helposti muotoiltavaksi taikinaksi. Taputtele taikina litteähköksi ympyräksi, kääri kelmuun ja laita asettumaan jääkaappiin vähintään tunniksi. Taikinan voi tehdä valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä.

Huuhtele kirsikka- tai miniluumutomaatit, kuivaa ja viipaloi ne. Ota halutessasi basilikasta erilleen muutama lehti koristeeksi. Hienonna basilika varsineen.

Lyhyiden esivalmistelujen jälkeen päästään itse asiaan, ja vegegalette uunikuntoon laittamaan

Ota levännyt taikina jääkaapista. Kaulitse se suoraan leivinpaperin päälle, halkaisijaltaan noin 25 cm ympyräksi. Levitä kauralevite pohjalle, mutta jätä reunoista jää pari-kolme senttiä paljaaksi. Levitä hienonnettu basilika levitteelle, ja ripottele paloiteltu punasipuli päälle (punasipuli ei välttämätön, mutta itsellä sattui sitä ylijäämäisenä olemaan juuri sopivasti. Antaa toki kivaa lisämakua). Asettele sitten minitomaattiviipaleet mahdollisimman limittäin basilikan päälle, ja ripottele hieman mustapippurirouhetta tomaateille.

Taittele reunat galeten päälle. Ripottele auringonkukansiemenet piirakan päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes galette on saanut kauttaaltaan kauniin värin. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. (Koristele basilikanlehdillä.) Maistuu hyvälle myös seuraavana päivänä, ja on kylmänäkin tarjoiltuna oikein maukasta.

vegegalette
On muuten herkullista! Ihanan rapea kuori ja mehevä, maukas täyte.

Galeten leipominen on aina yhtä tyydyttävää; saa muovata taikinaa, eikä tarvitse pingottaa jos joku reuna meneekin ryttyyn, koska niin kuuluukin mennä. Tykkään! Mutta jos jostakin en tykkää, niin laput silmillä kulkemisesta. Mutta sille ei voi mitään. Vai voiko? Vilkaise blogista.