Huonosti käyttäytyvät henkilöt

Koskee ihan kaikkia, etenkin itseäni. Mikä siinä maksaa, ettei osata käyttäytyä asiallisesti? Lapset ovat asia erikseen, kehittyville aivoille kiukuttelut sun muut sallittakoon. Mutta aikuiset ihmiset. Mikä kumma se saa meidät käsittämään asioita (tahallaan) väärin, tekemään banaanikärpäsistä alkuhärkiä ja kiskomaan herneitä nenään pussitolkulla? Johtuuko se nykyajan paineista, vai ollaanko vieraannuttu toisistamme täysin? Auttaisiko jos edes hetkeksi pomppaisimme omista bokseistamme ulos uuteen ajatusmaailmaan ja yrittäisimme aidosti ymmärtää toistemme näkemyksiä, kokemuksia ja jos nyt hurjiksi heittäydytään, myös tunteita?

Ei minulla ole tarjota patenttiratkaisuja. Ei kai se auta kuin tutustua ensin itseensä ja sitä kautta lähteä miettimään omaa käytöstään ja ajatusmallejaan. Jospa sitten osaisi paremmin hillitä itseään, kun tilanne alkaa lähteä lapasesta. Ja valita taistelunsa, sillä ei kai kenenkään energiat riitä jokaista tuulimyllyä vastaan kapinoimiseen? Omat kuohahdukseni liittyvät yleensä erittäin poikkeavien arvomaailmojen ristiriitoihin, ja etenkin jos mennään perustavanlaatuisiin periaatekysymyksiin. Niistä on vaikea tinkiä.

No, se siitä pohdiskelusta, ja itse asiaan! Onni on oma luumupuu, varsinkin jos se tekee satoa. Minulla niitä on kaksi, ja tänä vuonna se surkeampi niistä teki kitkeriä ja pieniä luumuja. Tottahan niistä nyt piirakka piti väsätä. Koska olivat ärhäkämpiä kuin raa’at karpalot, päätin taltuttaa ne kermalla, joten lopputuloksena kermainen luumupiirakka.

Muuten hyvä, paitsi että se kitkeryys jäi edelleen kummittelemaan, joten vinkkinä; jos jokin on erittäin kitkerää, ei se muuksi muutu. Eli älkää pilatko piirakkaanne yhteistyökyvyttömillä luumuilla, koska tämän reseptin pohja sekä täyte toimivat erittäin hyvin myös ilman niitä! Kiinnostaisi myös kokeilla, millainen tästä tulisi vaihtamalla luumut esimerkiksi kirsikoihin. Jos joku innostuu testaamaan, niin kuulisin lopputuleman erittäin mielelläni!

Korvatillikkaa pukkaa

Kansallisen korvapuustipäivän lähentyvissä tunnelmissa tuli vaan mieleen, etten ole kertaakaan saanut kunnollista litsaria. Enkä sen puoleen sellaista kenellekään antanut. Yhden kerran myöhäisteininä ollessani yritin, mutta sekin jäi pelkäksi ilmaläpyksi, koska tähtäys oli vinossa. Parempi niin, eipä tarvitse tämän enempää sitäkään hävetä.

Mutta korvapuustit ovat päivänsä ansainneet! Uskomattoman herkullinen yhdistelmä tuo rasva, sokeri ja kaneli, kerroksittain kardemummaisen kuohkeassa pullassa. Täysi tunnustus kyseisen herkun kehittäjälle.

Omaan makuhermoon etenkin kaneli osuu ja uppoaa täydellisesti. Jo pelkkä tuoksu saa aikaan zen-fiiliksen. Onneksi sen sniffailu ei ole laitonta eikä terveydelle haitallista (kohtuullisuudella nautittuna). Kanelia tulee käytettyä muussakin ruoanlaitossa, kuten lihapadoissa muiden aromaattisten mausteiden kanssa, ja joskus laitan sitä myös lämpimän kaakaon mausteeksi.

Tästä lokakuisesta juhlapäivästä inspiroituneena leivoin korvapuustin piirakaksi. Ruutia ei aina tarvitse keksiä uudelleen, sen voi räjäyttää eri muodossa. Laitoin siihen vielä extrakanelit, koska purkkia täyttäessä sitä roilahti reipas kasa pöydälle. Mut joukkoon vaan, hyvältä maistuu! Resepti löytyy täältä.

Esikuvia VOL 1

Näin aluksi on sanottava, etten usko pätkääkään henkilöpalvontaan, jossa joku nostetaan jalustalle luoden ylimaallinen mielikuva. Ei ole todellisuutta se, kaikissa meissä on omat oudot ominaisuutemme sekä heikkoutemme. Ja kyllähän inhimillisyys tekee meistä kiinnostavampia. Jos kuitenkin mietitään inspiroivia, kulinarismiin liittyviä henkilöitä, oman respektini annan seuraaville suunnannäyttäjille;

Keith Floyd – brittikokki, joka vaan heitteli aineksia pannulle ja pataan. Siemaili siinä sivussa pullon jos toisenkin viiniä. (Kuoli v. 2009. Alkoholisti, rattijuoppo, erosi neljästi.)

Nigella Lawson – kotikokkailun kuningatar, ruokapornon inkarnaatio. (Perhe- ja huumeongelmia, masennusta.)

Remy, elokuvasta Rottatouille – tiedetään, se on animaatiohahmo. Ja rotta. (Rotat eivät lähtökohtaisesti kuulu keittiöön.)

Mikä heissä kiehtoo? Palava intohimo ruokaan ja ruoanlaittoon sekä mutkaton asenne kokkaamiseen. Kaikkien keittiötyöskentelyä on ihana seurata, pelkkä katsominen saa olon rennoksi ja vatsan lämpenemään seuraavaa ateriaa varten. Kukaan heistä ei ole ollut täydellinen elämässään, elämänhallinta on tainnut sakata kaikilla (paitsi Remyllä, mut se onkin rotta). Mutta mitä siitä? Kokatessaan he antoivat rakkautensa lajiin loistaa kirkkaammin kuin liekittäessä roihahtanut Cointreau.

Heidän innoittamanaan kehittelin piirakan kotoa löytyneistä raaka-aineista. Kesän ajan kasvattelin (lue: kylvin siemenet ja unohdin) istutuslaatikoissa porkkanaa ja palsternakkaa. Nyt syksyllä olikin jo aika ottaa ne ylös ja kohdentaa hyötykäyttöön. Lopputuotoksena siis palsternakka-porkkanapiirakka, jossa kotimaisuusaste on kohdillaan.

Puolukkapäivät

Ihan paras päivä! Arvatenkaan en nyt viittaa tällä otsikoinnilla kohdullisten henkilöiden elämään kuuluvaan, tasaisin väliajoin toistuvaan ilmiöön, joka saa sisuskalut taipumaan samanlaiselle kierteelle kuin viinipullonavaaja, ahmimaan vähintään yhden pänikän erittäin tehokkaasti addiktoivaa B&J -tuotetta – tähän väliin vilpittömät kiitokset eräille kauppaketjuille, jotka mahdollistavat kyseisen tuotteen saatavuuden sopivin väliajoin huippuedulliseen hintaan – ja kiroamaan koko elämänsä alimpaan aidanrakoon.

On vaan niin mahtavaa päästä nauttimaan raikkaasta syyssäästä, kaukana liikenteen ja lähiön melusta. Ja samalla hyödyntää metsästäjä-keräilijän alkukantaisia viettejä. Lopputuloksena on metsän raikastama pääkoppa, sekä useimmiten myös jokusen litran vetoinen sankko täynnä rubiininpunaisia vitamiinipommeja.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että sieltä pääkopasta, joskin ulkopuolelta, löytynee lisäksi muutama hirvikärpänen, joiden makusteluja saa sitten raapia useamman viikon. Ja pahimmassa tapauksessa voidella peukalonpään kokoisia pahkoja basibactilla, niin että päänahka näyttää siltä kuin siihen olisi iskenyt isorokko ja märkärupi yhtäaikaa. Siitäkin huolimatta, ihan paras päivä!

Perinteisiini kuuluu leipoa vähintäänkin yksi über-hyvä piirakka tuoreista puolukoista. Normaalisti se on perusvarma kaurainen puolukkapiirakka, mutta tällä kertaa tein mantelisen version. Omasta mielestäni mantelin pehmeä ja lämpöinen maku sopii kirpeän puolukan kanssa erinomaisesti yhteen. Herrrkullista ihan sellaisenaan, taivaallista vaniljalla maustetun kermavaahdon kera.

Täältäpä resepti manteliseen puolukkapiirakkaan löytyy.

Se olis sit syksy taas

Mulla on pieni ruokailutottumuksiin liittyvä haaste. En nimittäin tykkää sienistä. Tai siis niitä on kiva kerätä, mutta syöminen tuottaa tuskaa. Ei ole väliä, mikä lajike on kyseessä, kaikki kantarelleistä rouskuihin ja herkkusieniin tökkii ihan yhtä pahasti. Olen ponnekkaasti vuosien ajan yrittänyt saada angstini näitä mahtavia maan antimia kohtaan katoamaan, mutta kun ei vaan makuhermot ota sieniaromia omakseen.

Arvatenkin tällainen rajoite aiheuttaa välillä kiusallisia tilanteita, kuten viime syksynä vierailulla ihastuttavan 90+ rouvan luona. Hän oli omin herttaisin kätösin leiponut tarjolle suppilovahveropiirakkaa (ja nämä letkeät vekkulit ovat siis ultimateyökötys nro 1).

”Vieras ottaa nyt reilun palan!”
”Ottaa nyt lisää vaan rohkeasti!”

Ja korostan, että vika ei ollut piirakassa tai sen leipojassa, vaan syöjässä! Taistelin urhoollisesti, ja sain kuin sainkin palan uppoamaan ruoansulatuselimistööni ilman epäkorrektia comebackia.

Joten edellä mainitusta episodista inspiroituneena väsäsin tällaisen patenttiratkaisun; sienipiirakka, jossa ei sieni maistu! Jos olisin syönyt silmät kiinni, en olisi huomannut edes koostumuksensa puolesta niiden olemassaoloa. Jopa santsasin.

Suosittelenkin leipomaan tätä tarjolle, mikäli ei ole varmuutta vieraiden sienitoleranssista. Niin ei sitten tarvitse kaivella irtosieniä patterin välistä (tai vaihtoehtoisesti servettiin sullottuna) vierailun jälkisiivousta tehdessä.

Ohje kantarelli-pekonipiirakkaan. (Voi kokeilla muillakin sienilaaduilla, reilu määrä yhdistelmää pekoni & juusto hoitavat ne kyllä tunnistamattomiksi.)

Mikäs se tämä on?

Tervetuloa viihtymään piirakoiden ja hajatelmien pariin! Reseptejä näpytellään ja ajatuksia kasataan ehjiksi lauseiksi rajallisen vapaa-ajan puitteissa.

Piirakkapäivä-sivusto sai alkunsa kaipuusta nuoruuden piirakkapäiviin; kun mummon ja mutsin kanssa väännettiin hervottomat kasat karjalanpiirakoita kerran tai pari kuussa. Näihin sessioihin liittyi olennaisena osana maailmanparantaminen (aka joutavien lätiseminen). Ne olivat hienoja aikoja. Aidot asiat ovat niitä parhaita.

Karjalanpiirakoille kaikki kunnia, mutta välillä on hyvä leipoa muutakin. Siksi tässä blogissa leivotaan suolaista ja makeaa piirakkaa, arkisista peruspiirakoista uusiin variantteihin. Joskus voi olla, että tuotekehittely kaipaa hiomista, joten palaute on aina tervetullutta!

Ja miksi sitten piirakka? Koska se on eräs ihmiskunnan parhaimmista innovaatioista, mitä tulee ruokaan. Ne sopivat lähestulkoon tilanteeseen kuin tilanteeseen, ja lisäksi niitä on nopea leipoa (ellei ala hifistelemään). Kukapa ei muka tykkäisi piirakasta?

Tästä linkistä pääsee resepteihin.